Tot ce trebuie sa stii despre boala Alzheimer

Share Button

Boala Alzheimer este cel mai cunoscut tip de dementa si este o boala degenerativa ce afecteaza zone ale creierului ce controleaza inteligenta, memoria, capacitatea de concentrare si judecata, comportamentul si limbajul. Dintre princialele simptome ale bolii Alzheimer putem aminti: pierderea memoriei, dificultati in a duce la bun sfarsit actiuni simple, tulburari de limbaj, dezorientare temporo – spatiala si altele despre care vom discuta mai jos.

Cauzele bolii Alzheimer nu sunt cunoscute, chiar daca au fost facute numeroase studii pentru a ajunge la o concluzie. Cercetarile efectuate au spus ca una dintre cauzele bolii ar putea fi factorul genetic. De fapt, doar foarte putine cazuri sunt provocate de cauze genetice. Boala Alzheimer nu este o consecinta naturala a imbatranirii, nu orice om ce are peste 65 de ani trebuie sa sufere de Alzheimer. De asemenea, nu este adevarat ca doar batranii pot suferi de Alzheimer. Exista si cazuri unde persoane de pana in 55 de ani au afisat simptome ale bolii.

Prima si principala manifestare a bolii Alzheimer este pierderea memoriei. In timp ce o pierdere normala de memorie poate insemna uitarea unui eveniment intamplat in trecutul foarte indepartat, pierderile de memorie cauzate de boala Alzheimer includ uitarea evenimentelor recente (faptul ca a lasat aragazul deschis) sau numelui unei persoane apropiate.

Conform site-ului Alphega-Farmacie.ro, boala Alzheimer este insotita si de alte simptome, pe langa pierderea memoriei: modificarile de comportament, cognitive sau tulburarile de personalitate. La inceput manifestarile bolii nu sunt evidente, iar in societate comportamentul bolnavului va fi normal. Doar apropiatii si familia pot observa mici schimbari cum ar fi dificultati de amintire si gandire sau greutate in a rezolva activitati cotidiene. Astfel de simptome trebuie sa duca la vizita unui specialist. Simptomele se agraveaza odata cu avansarea bolii.

Rapiditatea cu care boala progreseaza depinde de la o persoana la alta. Manifestarile pot fi minime pana se ajunge intr-o faza grava a bolii. Fazele in care apar simptomele bolii difera ca dimensiune si se agraveaza de la faza initiala, spre cea intermediara si pana la faza tardiva.

Diagnosticul bolii Alzheimer se pune dupa ce toate celelalte posibile boli au fost eliminate. Din acest motiv este foarte dificil de diagnosticat in faza precoce, deoarece simptomele sunt asemanatoare cu cele ale altor afectiuni psihice.

Momentan nu exista un tratament care sa vindece boala sau care sa inlature total simptome, dar exista mijloace prin care calitatea vietii bolnavului poate fi imbunatatita pentru o perioada mai lunga de timp.

Ingrijirea pacientilor cu Alzheimer poate fi dificila mai ales in ultimele doua faze ale bolii, cand bolnavul nu ma coopereaza, iar eforturile fizice si emotionale facute de familie vor fi foarte mari. Este foarte important ca cei ce ingrijesc un bolnav de Alzheimer sa inteleaga care sunt simptomele acestei boli si sa accepte faptul ca aceasta boala va schimba total omul de langa tine.

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyrıght 2013 FUEL THEMES. All RIGHTS RESERVED.