Terapia comportamentală în sindromul deficit de atenţie-hiperactivitate – ADHD

Share Button

Recomandările Asociaţiei Americane de Pediatrie ca terapiile comportamentale să fie de primă linie la copiii foarte mici cu ADHD par să fie neglijate la scară mare, spune un studiu recent.

Un raport nou al Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din Atlanta, Georgia arată că doar 55% din copiii mici cu ADHD primesc o parte din serviciile psihologice care pot include terapii comportamentale. Indiferent dacă acestea sunt sau nu acoperite de asigurările medicale circa 75% din copiii de 2-5 ani diagnosticaţi cu ADHD primesc o anume medicaţie, indică raportul. „Am comparat rata terapiilor ADHD în anii dinaintea formulării recomandărilor AAP privitor la ADHD la copiii mici din 2011 şi nu am găsit nici o creştere a utilizării serviciilor psihosociale după ghidul AAP din 2011, de fapt a existat chiar o scădere a procentajului copiilor care primesc serviciile psihosociale recomandate de ghid„, spune Anne Schuchat, director la CDC. „Ceea se sugerează aceste date este că pierdem oportunităţi pentru copiii mici cu ADHD pentru terapii comportamentale, terapii care pot fi la fel de eficiente ca şi medicaţia dar fără reacţii adverse„.

TRatament copil cu ADHD

Merită efortul

Cercetătorii au examinat cererile pentru 5-7 milioane de copii mici asiguraţi de stat între 2008 şi 2011 şi alte cereri de la 1 milion de copii asiguraţi privat. Evaluarea datelor celor mai recente din 2014 indică faptul că din copiii mici cu ADHD care aveau asigurare privată 42% primeau o formă de servicii psihologice şi 76% primeau medicaţie pentru ADHD. „Aceasta înseamnă că jumătate din copiii asiguraţi privat nu au primit o formă de servicii psihologice. Creşterea trimiterilor şi disponibilităţii la servicii compartmanetale corespunzătoare poate ajuta famiile cu copii mici cu ADHD„, spune Dr Schuchat.

Georgina Peacock, la Division of Human Development and Disability a CDC, a notat că terapia comprtamentală este o formă de tratament în care părinţii învaţă moduri specifice de a juta copilul să îşi amelioreze comprotamentul. „Copiii cu ADHD au comportamente provocatoare şi uneori părinţii vin la mine obosiţi şi îngrijoraţi de copii lor„, spune ea. Terapia comportamentală, aşa cum este recomandată de AAP, întăreşte relaţia dintre părinte şi copil. De asemenea, oferă părinţilor moduri mai eficare de ajutare a copiilor să înveţe comportamente pozitive.

Terapia comportamentală este ca şi când ai avea propriul tău antrenor ca să faci faţă comportamentelor provocatoare. Iar terapistul comportamental învaţă părinţii cum să ofere atenţie pozitivă şi cum să stabilească reguli de comunicare„, spune Dr Peacock. Părinţii care folosesc aceste strategii spun că e mai uşor pentru copiii lor să înveţe să îşi controleze comportamentul şi nu numai acasă ci şi la şcoală şi în relaţiile cu alţi copii. „Terapia comportamentală cere muncă, efort dar beneficiile pot dura o viaţă. Este o metodă dovedită care poate face o diferenţă uriaşă pentru copilul mic cu ADHD„, mai spune ea.

Bariere potenţiale

Comentând pe marginea acestor rezultate, George DuPaul, de la Lehigh University, Bethlehem, Pennsylvania, spune că una din provocări este oferirea de instruire în terapia comportamentală părinţilor. Părinţilor le pot, de asemenea, lipsi, resursele sau asigurarea pentru a participa la instruirea în terapia comportamentală. „Există dovezi clare, pe baza multor studii controlate, inclusiv cele conduse la Lehigh University, că terapia comportamantală ar trebui să fie prima linie de traament în ADHD la copii mici„, spune Dr DuPaul. „Când instruirea părinţilor în terapia comportamentală este implementată consistent aceasta poate ajuta înţelegerea principiilor comportamentului de către părinţi crescând folosirea strategiilor pozitive de parenting şi întărind relaţia părinte-copil şi întârziind iniţierea terapiei medicamentoase. Din fericire comunitatea sănătăţii mentale poate răspunde la această importantă chemare la acţiune„, mai spune el.

După Pam Harrison; mai 2016; Vital Signs.

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyrıght 2013 FUEL THEMES. All RIGHTS RESERVED.