Saptamana 3 de sarcina

Share Button

In prima saptamana de sarcina, adica a 3-a saptamana de amenoree (S.A.), care reprezinta perioada fara flux menstrual – nimic nu sugereaza daca sunteti sau nu insarcinata. Indicii biologici caracteristici unei sarcini nu sunt inca prezenti. Copilul dumneavoastra nenascut se implanteaza linistit.

Fertilizarea naturala si primele zile ale embrionului

In trompa uterina, spermatozoizii care pot traverseaza celulele cumulus vor ajunge la a doua bariera celulara din jurul ovocitului: zona pellucida. Acest lucru provoaca o reactie in capul unor spermatozoizi, iar acestia vor elibera niste enzime ce ii va ajuta sa traverseze zona pellucida (transparenta). Primul spermatozoid care o va traversa va fuziona cu memebrana celulara a ovocitului, rezultand in cateva secunde activare ovocitului. Aceasta duce la numeroase reactii cu consecinte majore :

  • O transformare chimica a zonei pellucide, care devine astfel, impermeabila pentru spermatozoizi. Monospermia este respectata;
  • Expulzarea celui de-al doilea glob polar, care va face de acum din ovocit o celula haploida, adica va contine 23 de cromozomi;
  • Fagocitoza spermatozoizilor care permite celor 23 de cromozomi ai spermatozoidului sa patrunda in interiorul ovocitului, care devine un ou.

Materialul cromozomial de la ambii parinti este inca separat in acest stadiu. El este continut in doua formatiuni numite pronucleus care vor migra una catre cealalta in centrul oului, ghidate de microfilamente. Apoi, cromozomii paterni si materni se imperecheaza ( cromozomul nr. 1 de la tata cu cromozomul nr. 1 al mamei, si asa mai departe) si astfel se formeaza un nou set de cromozomi: este vorba de patrimoniul genetic cu totul original la fiecare nou individ. Sexul genetic al acestuia este deja stabilit: daca printre cei 23 de cromozomi paterni introdusi in ou de sperma figureaza si Y, atunci tocmai a fost creat un viitor baiat. Daca este un X, cel care a fost adus de catre tata, atunci peste noua luni se va naste o fetita, deoarece celalalt cromozom care va veni de la mama cu siguranta va fi X.

Oul, care are acum 23 de perechi de cromozomi se numeste diploid, iar fertilizarea este finalizata. Prima diviziune celulara, sau mitoza, care permite obtinerea a doua celule identice cu prima, se produce la scurt timp dupa fecundare. Astfel, apare un nou embrion cu doua celule. Aceste doua celule se vor diviza la randul lor pentru a forma patru celule si asa mai departe…

Segmentarea

Celulele care se divid rapid, au aceeasi mostenire genetica. Pana in a treia zi dupa fertilizare, aceste celule, care sunt in jur de  doisprezece se numesc totipotente. Acest lucru inseamna ca fiecare dintre ele, in mod izolat, isi poate relua diviziarea si sa formeze un embrion complet. In cazul in care, in acest stadiu, toata celula de fertilizare se imparte in mod spontan in doua, poate sa apara o sarcina gemelara, cu gemeni homozigoti (sau gemeni identici).

In acest stadiu, embrionul apare la microscop ca un grup dens de celule mici. El a plecat deja din trompa spre uter. A 4 a – a 5 a zi, ansamblul, care se numeste morula, este format din treizeci de celule numite blastomere. Ea se apropie de cavitatea uterina.

Incepand cu a 5 a – a 6 a zi, aspectul microscopic al embrionului se schimba, deoarece celulele incep sa se diferentieze pentru a forma un blastocist. Celulele de la exterior formeaza trofoblastul, care este la originea anexelor embrionare (placenta si membrane). Centrul oului se goleste pentru a forma o cavitate tubulara umpluta cu lichid si celulele embrionare ramase se concentreaza la unul din poli si formeaza un mugur embrionar. La acest nivel, straturile celulare isi vor continua diferentierea pentru a forma treptat diferitele tesuturi ale embrionului.

Aceasta transformare se produce atunci cand ovulul este inca in trompa. Acesta va urma apoi sa intre in cavitatea uterina.

saptamana 3 de sarcina

Corpul mamei

Nu este inca momentul sa apara o menstra: daca ciclul vostru este regulat, daca faceti dragoste in aceasta saptamana aveti toate sansele sa ramaneti insarcinata, dar este foarte probabil ca sarcina sa se fi produs deja. In cazul in care apare o hemoragie, nu intrati in panica, deoarece aceasta poate sa rezulte din erodarea vaselor de sange din mucoasa uterina cand se implanteaza ovulul. Fiti atenta, totusi, daca sangerarea este insotita de dureri la nivelul abdomenului , deoarece acesta poate fi un semn de sarcina ectopica sau de avort spontan. In acest caz, stabiliti o programare cat mai curand posibil la medicul dumneavoastra.

In plus, semnele distinctive ale sarcinii, incep sa apara:

  • Sanii, care deja se pregatesc pentru alaptare, sunt umflati si tensionati;
  • Aveti greturi matinale;
  • Sunteti obosita la mijlocul zilei;
  • Aveti o dispozitie schimbatoare.

Aceste mici probleme sunt cauzate de progesteron si estrogen, hormonii secretati de corpul luteal din ovar, si gonadotropina corionica, un hormon secretat de trofoblast. Rolul lor este de a mentine embrionul in mucoasa uterina.

Daca nu ati facut un test de sarcina, este timpul sa faceti unul, iar daca este pozitiv, confirmati-l printr-un test de sange prescris de catre medicul dumneavoastra. Daca este negativ, dar mentruatia nu apare, repetati-l dupa cateva zile.

Evolutia bebelusului in saptamana 3 de sarcina

Dimensiunea bebelusului crestere intr-un ritm incredibil, iar acum masoara un pic mai putin de 2 mm. Nu mai vorbim de ou, ci de disc embrionar, iar un cap si o coada incep sa apara. Astfel incepe sa se dezvolte sistemul nervos central si sa se formeze creierul si maduva spinarii. Ochii si urechile incep de asemenea sa se formeze, precum si ficatul, rinichii, muschii si oasele care nu se osifica imediat. In cele din urma, fuziunea a doua vase de sange creeaza un tub cardic care se contracta: inima incepe sa bata .

Embrionul este inca alimentat prin sacul vitelin si substantele nutritive prezente in mucoasa uterina inainte sa lase placenta sa asigure acest rol la patru saptamani.

Examene medicale

Inainte de primul consult obligatoriu care are loc in a doua luna de sarcina, faceti o programare la ginecolog . Dupa un examen clinic al starii voatre de sanatate, si, eventual, un ßHCG plasmatic, medicul va va prescrie niste analize de laborator: albuminurie, glicozurie, determinarea grupei sanguine si a Rh-ului (in cazul in care aceasta este prima sarcina sau in cazul in care nu le stiti), sifilis, rubeola, toxoplasmoza si testarea SIDA.

Nota

Nu va asumati niciun risc ce ar putea pune in pericol sarcina  Deci, fara a nu avea niciun dubiu, nu trebuia sa va expuneti la raze X, evitand examenele radiologice si nu manipulati produse chimice. De asemenea , fiti foarte vigilenta in ceea ce priveste administrarea de medicamente, si spuneti medicului despre orice tratament care va este prescris.

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyrıght 2013 FUEL THEMES. All RIGHTS RESERVED.