Progesteronul si memoria

Share Button

Cand a fost  student la medicina, Dr. John Lee a aflat ca senilitatea se traduce prin confuzie si pierderi de memorie pe termen scurt. In cazul in care situatia este grava, pana la punctul in care se ajunge la pierderea in propria  casa sau nerecunoasterea copiilor, aceasta se numeste psihoza senila. In timp, comunitatea medicala a crezut ca senilitate este cauzata de varsta sau o circulatie proasta la nivelul creierului. Daca aceasta conditie apare la o persoana mai tanara, este numita ” senilitate prematura „.

Cativa ani mai tarziu, au schimbat numele de ” senilitate prematura ” in ” boala Alzheimer „. Acum, varsta nu mai reprezinta acelasi  loc in  lista de factori cauzali si eticheta de  ” boala Alzheimer ”  este folosita pentru aproape toti oamenii de orice varsta, care au aceste simptome. Puristii inca mai cred ca boala Alzheimer este rezultatul unor modificari specifice in celulele creierului si poate fi diagnosticata doar prin autopsie.

In realitate, nu exista, probabil, multi factori etiologici implicati in confuzia mentala, pierderile de memorie pe termen scurt si scaderea functiei cognitive. Acesti factori includ, malnutritia ( de exemplu, carenta de vitamina B12,  de  tiamina ( vitamina B1 ), niacina si anumiti aminoacizi ), deshidratarea, depresia, arteroscleroza cerebrala, accidentele vasculare cerebrale mici, unele boli inflamatorii si alte produse toxice (cum ar fi aluminiul, mercurul, alcoolul si o varietate de medicamente ).

memorieCazul  1 : Dr. Lee isi aminteste de o femeie in varsta care nu isi mai putea gestiona contul din banca si  nu mai putea sa aiba grija de casa in care a locuit timp de cativa ani. Copiii sai, nu au fost multumiti cu diagnosticul de boala Alzheimer pus de catre medic  si cu recomandarea de a-si duce mama  intr-un centru pentru persoanele in varsta. Astfel, au facut o programare la Dr. Lee pentru o a doua opinie medicala . La prima vedere, parea  vioaie si sanatoasa, din toate punctele de vedere, cu exceptia faptului ca, Dr. Lee a auzit un zgomot deranjant ( ca un suflu dur ), intr-una din arterele carotide. Dr. Lee a facut trimis-o pe aceasta doamna la un chirurg vascular care a operat-o pentru a-i indeparta placa aterosclerotica din artera. Femeia s-a trezit din anestezie cu o minte limpede si s-a intors la scurt timp acasa unde a mai trait perfect cativa ani si a murit la o varsta inaintata.

Din 1978, cand Dr. Lee a inceput sa recomande crema de progesteron pentru o multitudine de probleme de sanatate, cum ar fi osteoporoza, prevenirea cancerului, a fragilitatatii pielii la femeile mai in varsta. El a fost de multe ori martor  la efectele benefice ale unei doze fiziologice de progesteron asupra functiei cerebrale. Isi aminteste cateva situatii in care femeile au fost duse in instituiile de sanatate din cauza unor probleme de senilitate atunci cand un supliment de progesteron ar fi putut sa le ajute in prelungirea vietii lor.

Cazul  2 : Dr. Lee a fost chemat pentru a-si vedea unul dintre pacienti, care avea pielea atat de subtire si fragila incat aproape orice miscare il durea, si oasele lui devenisera atat de fragile incat se rupeau la cel ma mic traumatism. La scurt timp dupa ce Dr. Lee a recomandat aceastei femei, o doza zilnica de crema cu progesteron, membrii  familiei i-au  multumit pentru ca problemele de senilitate ale mamei lor au disparut complet.

Avand in vedere numarul de cazuri de acest fel s-au inmultit, Dr. Lee a facut cercetari in literatura de specialitate pentru a gasi dovezi ale efectelor progesteronului asupra functiei cerebrale. El a descoperit ca progesteronul a fost recomandat in anii ’50 , ca un tratament pentru epilepsie ( noile cercetari vin sa confirme validitatea acestei abordari ). Cercetarile au aratat , de asemenea, ca progesteronul suprima excitabilitatea membranelor celulelor cerebrale. De asemenea, s-a constatat ca exista o concentratie de progesteron de 20 de ori mai mare in celulele creierului decat in sange. Este logic sa ne gandim ca celulele creierului fac acest lucru pentru un motiv. Mai multe studii recente pe mamifere au aratat ca supravietuirea celulelor cerebrale si  vindecarea dupa traumatisme sau accidente vasculare cerebrale a fost mai mare atunci cand nivelul de progesteron a fost adecvat, spre deosebire de un efect nul in cazul estrogenului sau testosteronului. Progesteronul creste energia celulelor cerebrale si, in acelasi timp,  elimina excitabilitatea membranelor celulare.

Virginia Hopkins, o asociata a Dr. Lee si co -autor al cartilor sale, spune ca experimentele Dr. Lee pe pacientii sai, de ambele sexe, rezultatele cercetarilor stiintifice recente, precum si o mai mare siguranta oferita de o doza fiziologica de progesteron, sunt argumente convingatoare pentru folosirea acestui hormon la  varsta care prezinta semne de senilitate. Evident, trebuie sa ne  preocupam de toti ceilalti factori care ar putea contribui la reducerea riscului de senilitate, inclusiv un aport adecvat de vitamine si minerale, de preferinta , sub forma de alimente integrale concentrate, pe care  seniorii sa le digere si sa le asimileze mai usor. Desigur, sunt esentiale si activitatea fizica si mentala , si mentinerea unei atitudini pozitive fata de trecut, viitor si situatia actuala.

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyrıght 2013 FUEL THEMES. All RIGHTS RESERVED.