Profilaxia dentara

Share Button

Profilaxia dentara este cea mai simpla si mai ieftina metoda de tratament. Profilaxia previne imbolnavirea dentara si parodontala preintampinand si aparitia complicatiilor. Asadar profilaxia dentara are 2 roluri :

  • prevenirea aparitiei cariei dentare si a bolii parodontale
  • prevenirea evolutiei cariei dentare si a bolii parodontale si a aparitiei complicatiilor

Conform infodentis.com exista 3 categorii de factori care influenteaza aparitia cariei dentare si a bolii parodontale :

  • factorul infectios — este cel mai important factor si este reprezentat de microbii sau bacteriile situate in placa dentara. Microbii reprezinta principalul factor cauzator al imbolnavirilor dentare si parodontale in lipsa carora ar fi imposibila aparitia cariei dentare si a bolii parodontale.
  • factorul alimentar — este reprezentat de alimentele pe care le consumati. Alimentele sunt impartite in 4 mari categorii : proteine, glucide ( sau zaharuri ), lipide si vitamine. Dintre acestea cele care influenteaza cel mai mult aparitia afectiunilor dentare sunt glucidele. Aceasta datorita faptului ca reprezinta o buna sursa de consum pentru bacterii fiind si o importanta componenta a placii dentare.
  • terenul — este reprezentat de calitatea tesuturilor dento-parodontale. Acest lucru se refera in primul rand la calitatea smaltului si a dentinei. Cu cat sunt mai dure cu atat scade probabilitatea aparitiei cariilor dentare. Exista metode de profilaxie care au ca si scop cresterea duritatii smaltului dentar.

    Metodele de profilaxie dentara au ca si scop actiunea pe una sau mai multe categorii de factori. Prin urmare vom avea metode de profilaxie care vor incerca sa influenteze factorul infectios, metode care vor actiona pe factorul alimentar si metode care vor influenta terenul adica calitatea smaltului dentar.

a.     Metode de profilaxie pentru factorul infectios
Igiena bucala
Igiena bucala este cea mai importanta metoda de profilaxie, in sensul in care, fara o igiena bucala corecta toate celelalte metode de profilaxie nu isi mai au, practic, sensul. Are ca si scop indepartarea placii dentare. Nu se efectueaza la cabinetul stomatologic.

Periajul professional

zodia balantaSe efectueaza la cabinetul stomatologic. Este, practic, un periaj dentar realizat cu ajutorul instrumentelor mecanice care are rolul de a indeparta placa dentara. Este foarte eficient dar are un mare dezavantaj : se poate efectua doar la cabinetul stomatologic. Placa dentara se depune dupa fiecare masa de aceea, periajul mecanic trebuie sa fie insotit de o igiena bucala corecta.

Detartrajul

Detartrajul reprezinta manopera de indepartare a tartrului dentar. Datorita faptului ca, tartrul se formeaza prin calcifierea placii dentare acesta contine o cantitate foarte mare de microbi. Detartrajul se efectueaza la cabinetul stomatologic, este nedureros, si se face cu ajutorul unor instrumente speciale bazate pe ultrasunete. In mod ideal trebuie sa va faceti detartrajul de 2 ori pe an

Sigilarea santurilor si fosetelor

Aceasta este o metoda foarte eficienta prin care se preintampina stagnarea microbilor in santurile si fosetele molarilor si premolarilor prevenind astfel aparitia cariilor la acest nivel. Practic se realizeaza niste obturatii speciale cu materiale fluide care vor „inchide” santurile si fosetele dentare facandu-le mult mai greu accesibile pentru bacterii sau microbi.

Depistarea si tratarea cariilor incipiente

Este o metoda eficienta de profilaxie deoarece previne evolutia cariilor si aparitia complicatiilor. Cariile mici sunt usor si relativ ieftin de tratat. Odata ce apar complicatiile datorita evolutiei cariilor, tratamentul este atat mai complicat cat si mult mai scump.

b.     Metode de profilaxie pentru factorul alimentar

Sunt mult mai greu de aplicat deoarece e foarte greu sa-i indici cuiva ( cu atat mai putin unui copil ) sa nu mai consume dulciuri. De aceea, in cel mai bun caz, se poate indica o reducere a consumului de zaharuri, desi, si acest lucru este de cele mai multe ori greu de dus la indeplinire.

c.      Metode de profilaxie pentru teren

Aceste metode se refera, in principal, la cresterea rezistentei smaltului dentar. Cea mai importanta metoda este fluorizarea. Cea mai importanta fluorizare este cea care se efectueaza incepand de la nastere pana la varsta de 12 ani adica in perioada de formare a dintilor definitivi. Administrat pe o perioada mai lunga de timp, florul va intra in componenta smaltului dentar facandu-l mai dur si mai rezistent.

Aceasta fluorizare se face prin administrarea de pastile speciale ( Zymafluor ) care au un continut optim de flor acoperind doza zilnica recomandata ( 1 mg/zi ). Administrarea pastilelor se face conform prospectului si a indicatiilor medicului stomatolog.

Mai exista si metode specifice de fluorizare care se efectueaza in cabinetul stomatologic.

Articol de Dr. George Ghidrai

 

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyrıght 2013 FUEL THEMES. All RIGHTS RESERVED.