Parabenii, atentie la etichete !

Share Button

Utilizati ca si conservanti sintetici in produsele cosmetice, dar si in produsele alimentare si medicamente, parabenii sunt inca un subiect controversat si continua sa sperie consumatorii.

Marcile comerciale sunt constiente de acest lucru si isi lanseaza produsele etichetate de genul „fara parabeni”… sau fac sa dispara cuvantul „paraben” de pe eticheta.

parabeni

Parabeni  „deghizati” pe etichetele noastre

Sase parabeni (esteri ai acidului hidroxibenzoic) sunt frecvent utilizati drept conservanti in produsele cosmetice, de ingrijire personala si farmaceutice, sau ca aditivi in produsele alimentare.

Dar multe branduri nu mai folosesc numele lor comun pe spatele etichetelor, deoarece denumirea acestora include cuvantul „paraben”… Revoltator!

Ei prefera sa indice (si este in regula din punct de vedere legal… ) numele stiintific sau codul (toti aditivii alimentari autorizati la nivel european beneficiaza de un cod de tip EXXX) :

Paraben

Nume stiintific

Cod

Butilparaben

Paraoxibenzoat de butil sau

Butil-4hydroxibenzoat

Izobutilparaben

Paraoxibenzoat de izobutil sau

Izobutil-4hidroxibenzoat

Metilparaben

Paraoxibenzoat de metil sau

Metil 4-hidroxibenzoat

E 218 / E 219

Propilparaben

Praoxibenzoat de propil sau

Propil 4-hidroxibenzoat

E 216 / E 217

Etilparaben

Praoxibenzoat de etil sau

Etil 4-hidroxibenzoat

E 214 / E 215

Izopropilparaben

Praoxibenzoat de izopropil sau

Izopropil 4-hidroxibenzoat

Concentratia maxima a fiecarui paraben intr-un produs este limitata la 0,4%, iar concentratia totala a tuturor parabenilor nu poate depasi 0,8 % din totalul ingredientelor.

„Fara paraben”: mentiune care incearca sa ne pacaleasca…

Fara parabeni, paraben free, zero parabeni : mentiuni la moda pe ambalajul produsului, dar mai avem nevoie de cateva precizari…

Un produs „fara parabeni” nu este neaparat „fara conservanti”

Termenul ” parabeni ” nu excludeprezenta altor conservanti (naturali sau sintetici) cu eventuale efecte alergice sau toxice!

Astfel, producatorii scot in evidenta absenta parabenilor din produsele lor, dar utilizeaza alti agenti de conservare, cum ar fi metilcloroizotiazolinon, metildibromo glutaronitril sau digluconat de clorhexidina, care sunt alergeni recunoscuti.

parabeniAtentie la mentiunea „Fara adaos de parabeni” !

Mentiunea „Fara adaos de parabeni” (sau Neconservat cu parabeni) nu inseamna intotdeauna ca produsul nu contine urme de parabeni!

De fapt, aceasta afirmatie inseamna ca niciun paraben nu a fost adaugat in formula pentru a asigura conservarea produsului finit, dar ea admite ca unul sau mai multe ingrediente pot ele insele sa fii fost conservate prin parabeni. De unde exista si posibilitatea de a intalni urme de parabeni in produsul finit…

Produsele bio: verificati-le agentii de conservare

Daca produsele bio certificate se pot lauda ca sunt fara parabeni, acest lucru nu inseamna ca ele sunt lipsite de conservanti sintetici.

Specificatiile de pe etichetele bio inca permit o anumita „indulcire” a unor ingrediente, care pot fi alergene sau iritante, cum ar fi :

  • alcoolul benzilic (substanta alergena)
  • acidul sorbic,
  • acid benzoic,
  • acidul salicilic,
  • acidul dehidroacetic ( DHA )

La fel si conservantii naturali, cum ar fi uleiurile esentiale pot fi, de asemenea alergene.

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyrıght 2013 FUEL THEMES. All RIGHTS RESERVED.