Ortorexia : obsesia de a manca sanatos

Share Button

ortorexia

In mass-media a inceput sa se vorbeasca de ceva timp despre ortorexie. Totusi, aceasta tulburare de alimentatie este cunoscuta de mult timp. Diversele scandaluri alimentare din ultimii ani au scos-o la lumina si au multiplicat-o. Exista un nou semn de panica in farfuria noastra cu o regula stricta: atentie la ce mananci! Un lucru bun, cu siguranta, dar nu atunci cand este impins la extrem…

Cand – prea – mancare buna devine rau…

Ortorexicul nu mananca un fruct care a fost cules cu mai mult de zece minute inainte. Acesta controleaza si sorteaza in permanenta ceea ce este in farfurie. Citeste si reciteste etichetele cu neincredere. Refuza sa manance ceva care nu a fost pregatit de el.

Am putea adauga si urmatoarele puncte: isi petrece cel putin 3 ore pe zi gandindu-se la alimentatia lui. Isi planifica fiecare masa dinainte…

O obsesie pentru calitatea produselor alimentare

In limba greaca „ortho” inseamna „drept” si „rexis ” „pofta”. Prin urmare, ortorexia se refera la obsesia pentru o dieta adecvata. Primul care a descris-o a fost un medic american, Dr. Steven Bratman, in 1997, subliniind contradictia dintre dorinta un regim alimentar sanatos si consecintele negative pentru sanatate. La cazurile cele mai grave ajungem sa vorbim de ortorexie nervoasa.

Ortorexia nu este clasificata ca TCA

Ortorexia nu intra inca oficial in categoria tulburarilor comportamentale de alimentatie (TCA). In timp ce bulimicii fac o obsesie privind cantitatile de alimente, ortorexicii sunt obsedati de calitatea a ceea ce mananca. Alimentele alese trebuie sa fie curate, sanatoase si bune pentru sanatate. Pana acum, totul pare destul de normal.

Cu exceptia cazului cand aceasta grija este impinsa pana la limitele sale…

Deci, tot ceea ce este mancat trebuie sa faca bine si sa fie bun… pentru sanatate. Gustul nu are nicio importatnta in acest caz.

Doua din cele trei functii ale alimentatiei sunt pierdute

Consecinta: nu mai exista placerea de a manca. Si nici de convietuire fara probleme cu ceilalti, deoarece devine imposibil sa mancam la fel ca  cei care nu acorde atentie acestui aspect – si care se otravesc! Ortorexia desocializeaza, la fel ca in cazul celor care tin diete stricte.

Aceste 2 functii ale alimentatie, placerea si posibilitatea de socializare in cadrul mesei, sunt complet pierdute in cazul ortorexiei. Nu mai ramane decat una: satisfacerea nevoilor vitale de energie.

O triere maniacala a alimentelor

Alimentele sunt clasificate in: bune si rele… (pentru sanatate). Trebuie masurate beneficiile si dezavantajele nutritionale ale fiecarui nutriment pe care il contin.

In mod evident, grasimile si zaharurile ies de pe farfurie. Acest lucru ofera argumente de genul: grasimea buna nu compenseaza efectele grasimilor rele, zaharurile cu indice glicemic scazut sunt cele mai bune pentru sanatate, dar totusi este vorba de zahar si, prin urmare, nici acestea nu sunt asa de bune!…. etc.

Dar toate celelalte elemente nutritive care sunt bune pentru organism sunt trecute cu vederea sau sunt combatute cu argumente legate de modul de preparare sau de pastrare.

ortorexie

Exemplu: marul ar trebui sa fie consumat la cel mult 10 minute dupa ce a fost cules pentru a nu-si pierde vitaminele. Dar trebuie, de asemenea, sa fie bio pentru a nu contine pesticide. In acest caz este destul de greu sa poti sa mai mananci un mar daca stai in oras. Considerentele de mediu sunt, de asemenea, parte din discursul ortorexicilor.

Moda produselor „fara” (fara gluten, fara aspartam, fara ulei de palmier, etc ) cu siguranta face parte din selectarea alimentatiei unui ortorexic. Ca si in cazul tuturor regimurilor…

In cele din urma, nu mai ramane mare lucru de mancat…

Parerea dieteticianului

Excesul este intotdeauna exces si nu este bun deloc! Mai ales pentru alimentatie .

Ortorexia este cuibul anorexiei, pentru ca pierderea in greutate este inevitabila, cu inerentele sale carente si malnutritie. Exact opusul a ceea ce se asteapta!

Si cel mai rau in cazul ortorexiei este, in primul rand, pierderea placerii de a manca, ortorexicul ajungand chiar sa manance cu dezgust si sa renunte la intalnirile si mesele cu prietenii sau in familie, din cauza faptului ca nu in aceste situatii nu se consuma alimente bune si sanatoase conform standardelor sale.

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyrıght 2013 FUEL THEMES. All RIGHTS RESERVED.