Mersul și jocul – cele mai mari descoperiri ale copilului mic

Share Button

Pe măsură ce crește copilul trebuie să facă progrese, să cucerească independența, să facă mici pași spre a descoperi lumea din jurul său. Mersul la vârsta fragedă arată precocitatea acestui micuț și dorința sa mare de a explora spațiul din jur. Aproximativ la vârsta de 12-16 luni un copil este tentat să învețe să meargă. Inițial se târăște, cam pe la vârsta de 9-10 luni își arată acest talent de a se deplasa în patru labe și de a-și ține capul destul de bine.

Când obosește poate sta fără probleme pe burtă, dar are și obiceiul să se rostogolească și după câteva minute să avanseze folosindu-se de mâini. Aproximativ la vârsta de 1 an are puterea de a sta în două picioare, dar e adevărat că acest lucru îl poate realiza doar dacă este ajutat și de părinți. Aceștia îl pot susține ținându-l de mâini pentru a face câțiva pași încă nesiguri și pentru a nu cădea jos, pe spate, pe burtă sau în fund.

Tendința sa este de a cădea pe burtă deoarece nu-și poate menține echilibrul, are probleme de stabilitate, iar greutatea corpului îl face să se ducă înainte. Unii copii merg cu pași rari cam la 16-18 luni, iar la 18 luni au mersul mai stabil.

Mersul si jocul la copilul mic. Cum invata copilul sa mearga

Pentru a fi dus cu mașina, părinții trebuie să cumpere un model potrivit din gama de scaune auto copii, care se comercializează în magazinele cu articole de acest fel și pe Internet. Dacă este dus la o scurtă plimbare, bebelușul poate fi ținut în brațe într-un sac special port-bebe care servește susținerii acestuia într-o poziție destul de comodă.

Sacul port-bebe se poate purta pe spate sau în partea din față. Cea mai bună este a doua variantă deoarece mama poate astfel supraveghea mai ușor bebelușul: cum stă, cum își ține capul, dacă se simte bine, dacă doarme, etc. Unii părinți folosesc eșarfe pentru a-l ține în brațe. Dacă se alege un sac port-bebe copilul va avea și un sprijin pentru cap. În plus un astfel de articol va avea și o dublură din material moale, călduros, foarte confortabil pentru bebe.

După ce a mai crescut, cam pe la vârsta de 17 luni, un copil începe să alerge prin casă. Bucuria sa este foarte mare că se poate deplasa rapid prin cameră și poate pune mâna pe orice obiect întâlnește în cale. Este încântat să fie fugărit de părinți și să le atragă atenția prin tot ceea ce face.

Acum este foarte important ca el să fie în fiecare clipă supravegheat deoarece se poate lovi foarte ușor de diferite lucruri pe care le întâlnește în drum, el neavând capacitatea de a le evita mereu, se poate duce rapid, fix spre acestea. Are tendința de a escalada obiectele de mobilier, de a urca sau de a coborî treptele unei scări dacă aceasta este în zona sa, desenează pereții și face progrese în ceea ce privește limbajul.

Fiecare copil adoră jucăriile, le studiază, le atinge, le pipăie, le duce la gură și la un moment dat le aruncă. Indiferent ce face, nu este bine să certați copilul. Trebuie să i se explice cu calm ceea ce este bine și rău, deoarece nu va învăța noi deprinderi importante printr-o dispută și nici nu va fi bine educat așa. Dacă nu înțelege de prima dată, trebuie lăsat în pace, să se liniștească și peste o zi i se va explica iar, pentru a-l convinge și a obține și rezultate.

Părinții trebuie să aibă răbdare cu copiii lor, să le ofere dragoste, timp, atenție și să se joace cu ei. Un copil care se joacă singur va fi puțin trist, el are nevoie de socializare și de atenție din partea familiei. Părintele va îndeplini și rolul de educator, își va învăța copilul tot ce este necesar pentru a se dezvolta frumos și a crește cum trebuie.

Este destul de greu de lucrat cu un copil pentru că este deseori mofturos și încăpățânat, are impresia că dacă își dorește ceva, părinții trebuie să îi facă neapărat pe plac. Pentru a nu-l alinta excesiv, părinții îi pot sugera ce e bine să facă dar fără a insista, lăsându-l să înțeleagă singur că ei au dreptate. Chiar și în ceea ce privește jocurile și jucăriile un copil trebuie să fie îndrumat, pentru a alege ceea ce îi poate crea o stare armonioasă, de liniște și calm.

Un lucru trebuie știut despre copii: fiecare dintre ei va lua jocul în serios, iar dacă nu e lăsat să se joace cum vrea, cu siguranță se va enerva și va plânge în hohote. Jocul apare interesant pentru micuț încă din primul său an de viață și va reprezenta o mare descoperire a sa.

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyrıght 2013 FUEL THEMES. All RIGHTS RESERVED.