De ce ti-e frica sa te lasi de fumat?

Share Button

Azi a fost ziua în care am auzit de foarte multe ori zicala bătrânească: „De ce ți-e frică, nu scapi!”. Zicala vine la pachet cu acel defetism care împinge mereu la resemnare și la perpetuarea unor forme felurite și creative de nefericire. Numai că eu, iertată fie-mi cutezanța, îndrăznesc să spun că nu-i deloc așa, până la capăt!

Marile frici ale oamenilor, frici subtile, ascunse, deghizate sau acoperite de teancuri groase de povești sunt frici de mai bine, nu de mai rău. Ne e îngrozitor de frică să ne fie mai bine, pentru că mulți dintre noi habar n-avem cum e „binele” ăla proiectat teoretic. Știm, în schimb, cum e să fie rău. Să luăm un exemplu banal: lăsatul de fumat (sau orice altă adicție). Declarativ, omul își poate dori să se lase de fumat. Unii pot fi chiar foarte convingători! Și totuși, continuă să fumeze. Asta pentru că frica de a fi liberi este foarte mare. În realitate, câtă vreme suntem fumători, ne e cumplit de teamă de acea viață fără țigară, pe care efectiv nu ne-o putem închipui! De ce ți-e frică nu scapi? Păi… ți-e frică de libertate. Hai s-o iei! 

Alt exemplu: tiparele relaționale toxice. De mai multe ori adevărata teamă este cea de „altfel”, de diferit. Când binele e străin iar răul e familiar, „de ce ți-e frică, nu scapi” aparent se referă la toxicitate (căci da, la nivel rațional ți-e frică de ea). Dar oare nu ți-e teamă și de ceva ce nu cunoști? Câte relații sănătoase sabotează oamenii învățați cu toxicitatea, până să poată tolera acel bob de bine, îngrozitor de străin? Foarte multe. Cand moare sufletul

Și la fel stau lucrurile cu toate învățările noastre de care aparent, tare mult am vrea să scăpăm. Schimbarea însă aduce nou, aduce bine, aduce calm, bogăție, aduce libertate. Și dacă ești unul din oamenii care nu prea știu cum e cu lucrurile astea, s-ar putea să-ți fie, de fapt, teribil de frică de ele.
Așa încât, mie mi-ar plăcea ca zicala bătrânească să fie adevărată, în straturile profunde ale minții noastre. Numai că ea se proptește destul de superficial, aproape de suprafață, îndemnându-ne să ne băgăm fix în văgăunile despre care știm că nu ne fac bine, dar care vai, sunt atât de cunoscute! Încă puțin, și ea ar ajunge fix acolo unde ar putea să facă minuni: în fricile noastre legate de Rai, nu de Iad.

În Iad oricum știe toată lumea cum e…

Sursa: Diana Vasiliu

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyrıght 2013 FUEL THEMES. All RIGHTS RESERVED.