Cum se conserva vitaminele ?

Share Button

Absortia si stocarea vitaminelor hidrosolubile

Exista doua tipuri principale de vitamine : cele solubile in apa si cele numite vitamine liposolubile. Astfel , modul in care organismul va stoca sau nu vitaminele din alimente, depinde bineinteles de tipul de vitamina asimilat.

De fapt, organismul nu este capabil sa stocheze vitaminele solubile in apa, iar aceasta inseamna ca persoanele care folosesc acest tip de vitamine trebuie sa isi reimprospateze aporturile  in mod regulat.

Cele 8 feluri de vitamine B si vitamina C sunt vitaminele solubile in apa, si deoarece nu pot fi stocate de organism, ar trebui sa fie consumate zilnic pentru a nu suferi de deficit.

pastrarea vitaminelorPastrarea vitaminelor

Pe langa faptul ca sunt dificil de stocat in organism, vitaminele solubile in apa sunt si destul de fragile si pot fi usor distruse prin fierberea necorespunzatoare sau depozitarea incorecta a alimentelor. Este intr-adevar foarte important sa fiti bine informata cu privire la modul cel mai potrivit pentru prepararea alimentelor, in scopul de a pastra toate beneficiile nutritive, inclusiv vitaminele si mineralele. Acestea pot fi distruse atunci cand produsele alimentare sunt prajite sau fierte.

Una dintre cele mai bune metode este gatitul la foc mic sau abur, iar apoi recuperarea supei de la legumele gatite si folosita ca un sos .

Tinand cont ca organismul nu poate stoca vitaminele solubile in apa, si in special vitamina C, este esential sa aveti un regim alimentar echilibrat si variat, cu respectarea regulii ” Mananca cel putin cinci fructe si legume pe zi „.  Aceasta este una dintre singurele modalitati de a furniza organismului elementele de care are nevoie, evitand in acelasi timp carentele cauzate de o stocare insuficienta.

Vitaminele liposolubile

Vitaminelor liposolubile, adica solubile in grasimi, sunt mai usor de stocat de catre organism, cu ajutorul celulelor adipoase. Daca este necesar, organismul le va muta pur si simplu, pentru a fi consumate, fara a fi nevoie de suplimentare, fie sub forma de alimente sau suplimente nutritionale. Principalele vitamine liposolubile stocate in celulele adipoase ale organismului sunt vitamina A, D, E si K.

conservare vitamineConservarea vitaminelor

Este important sa se asigure o pastrare adecvata a vitaminelor, asa cum se gasesc sub forma de alimente naturale sau suplimente. Respectand urmatoarele  principii de baza , sunt usor de pastrat toate suplimentele, fara a le afecta calitatile nutritionale. Una dintre cele mai bune modalitati de a stoca vitaminele industriale, este de a le stoca intr- un loc racoros, uscat si intunecat, daca este posibil, intr -un recipient inchis ermetic cu un capac.

De asemenea, este necesar sa se verifice in mod regulat termenul limita pentru consumul suplimentelor, astfel incat sa nu consumati vitamine expirate, ale caror calitati nutritionale nu sunt garantate, sau, mai rau, pot fi periculoase pentru sanatate.

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyrıght 2013 FUEL THEMES. All RIGHTS RESERVED.