Cum apare tusea convulsivă?

Share Button

Incidenţa tusei convulsive a crescut în SUA continuu din 2003 în ciuda concentrării pe un rapel de tetanos, difterie şi pertussis acelular (Tdap). Trecerea de la vaccinul pertussis integral celular la cel acelular s-a asociat cu dispariţia imunităţii la indivizii care au primit doar vaccinul acelular. Datele unui studiu recent au fost colectate din sistemul multistatal Enhanced Pertussis Surveillance (EPS). Au fost evaluate potenţialele cauze ale cazurilor de tuse convulsive apărute la copii mai mici de 1 an între 2006 şi 2013.

Atunci când laboratoarele din zona de supraveghere anunţau sistemul EPS despre un rezultat de laborator pozitiv, personalul de supraveghere a contactat familia pentru a colecta informaţii despre caracteristicile demografice, tabloul clinic şi sursa de infecţie a copilului.

Toţi copiii au îndeplinit definiţia clinică a tusei convulsive iar cazurile confirmate au fost cele care aveau atât tabloul clinic de tuse convulsivă cât şi izolarea Bordetella pertussis din culturi. Sursa de infecţie poate fi orice persoană cu afecţiune respiratorie care include o tuse asemănătoare celei convulsive care a avut contact cu copilul cu 7-20 de zile înainte de îmbolnăvirea acestuia. Au fost identificaţi membrii familiei dar şi alţi contacţi, precum copiii din creşă şi îngrijitorii adulţi de la creşă.

divortul si copiii

În analiză au fost incluşi peste 1300 de copii, 24,2% din aceştia fiind mai mici de 2 luni, grupa cu riscul cel mai mare de a face forme severe de tuse convulsivă. 50,5% au fost băieţi, 74,2% au fost albi, 28,9% de etnie hispanică iar spitalizarea a fost necesară în 34% din cazuri. Cercetătorii au reuşit să identifice sursa infecţiei în 43,6% din cazuri, Cea mai comună sursă de infecţie au fost fraţii (35,5%), urmaţi de mame (20,6%), taţi (10%) şi bunici (7,6%). Sub 5% din totalul surselor de infecţie au fost contacţii de la creşă, verişorii, prietenii şi bonele.

Cercetătorii au observat o schimbare a epidemiologiei: mamele au fost cea mai frecventă sursă de infecţie pentru copiii născuţi în 2006 şi 2007 dar pentru copiii născuţi în 2008 şi după 2008 fraţii au devenit principala sursă de infecţie, Vârsta medie a fraţilor care au expus sugarii la tuse convulsivă a fost de 8 ani. Aceasta sugerează că abordarea curentă de a vaccina gravidele înainte de naştere şi de a vaccina părinţii şi alţi contacţi adulţi de acasă poate fi insuficientă pentru a preveni transmiterea tusei convulsive.

Cercetătorii au revizuit câteva studii care au încercat să explice schimbarea epidemiologică a sursei de infecţie în tusea convulsivă. Mai întâi, imunitatea la tusea convulsivă ca rezultat al vaccinurilor acelulare pare să dispară mai repede decât cea după vaccinurile integrale sugerând că anii dinaintea rapelului Tdap pot fi anii cu cel mai mare risc de a contacta tusea convulsivă pentru pre-adolescenţi.

Vârsta medie de 8 ani printre sursele de infecţie reiterează ipoteza dispariţiei imunităţii. Apoi, vaccinarea maternă şi a adulţilor a redus, probabil, transmiterea bolii de către adulţi, probabil contribuind la schimbarea epidemiologiei. Vestea bună este că există încă un potenţial semnificativ de a ameliora efectuarea Tdap în SUA iar medicii de medicină primară şi obstetricienii sunt componente importante în această problemă.

După William T. Basco, Jr, Octombrie 2015; Sources of Infant Pertussis Infection in the United States; Skoff TH, Kenyon C, Cocoros N, et al; Pediatrics. 2015;136:635-641
Sursa: http://www.medscape.com/viewarticle/852862?nlid=89703_455&src=wnl_edit_medn_peds&uac=79607FK&spon=9&impID=870127&faf=1
sursa 
BABY CARE SIBIU

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyrıght 2013 FUEL THEMES. All RIGHTS RESERVED.