Cum ajuti copilul sa vorbeasca

Share Button

Micutii se pregatesc pentru vorbit, inainte de a putea spune primele cuvinte.  Sunetele si zgomotele pe care le aud in jurul lor ii pregatesc  pentru reproducerea si  invatarea cuvintelor. Parintii   trebuie sa vorbeasca cu copilul inca de la nastere, in timp ce il alapteaza, il schimba, il imbraca, ii fac baie sau se joaca cu el.

vorbire copilIncercati sa va uitati in ochii copilului, sa ii spuneti clar ce faceti si sa ii zambiti .  Atunci cand micutul scoate anumite sunete, repetati-le si dumeavoastra  si asociati-le cu anumite gesturi:  de exemplu, in cazul in care el spune „bravo”, spune si voi „bravo”  in timp ce bateti din palme.

O alta modalitate de a va obisnui copilul cu limbajul, este sa vorbiti cu el despre lucrurile pe care le vede. De exempu, cand va plimbati prin parc,  puteti sa ii atrageti atentia asupra frunzelor de arbori sau asupra celorlalti copii care se joaca. Cand  copilul doreste sa apuce ceva cu mana, spuneti-i cu voce tare si clar, numele obiectului pe care il vrea.

Sa nu credeti ca puteti accelera invatarea vorbitului sau ca este suficient sa ii porniti televizorul ori radioul si sa nu mai vorbiti cu el. Nu este acelasi lucru. Copilul  are nevoie sa simta caldura  interactiunii cu parintii, sa va vada zambetul si sa  perceapa intonatia vocii.

vorbireCateva sfaturi utile

–           Incercati sa raspundeti la orice tip de gesturi.

–          Puneti-i diverse intrebari si spuneti-i ce urmeaza sa faca sau ceea ce  fac alti copii.

–           Vorbiti cu el incet si in mod clar.

–          Cititi-i povesti si poezii.

–          Rasfoiti o carte cu diferite desene si spuneti-i ce reprezinta fiecare.

–          Cantati si dansati impreuna pe o muzica specifica pentru copii.

In cazul in care copilul tau are peste un an si jumatate, si nu  da niciun fel de semn ca ar dori sa vorbeasca, nu foloseste gesturi pentru a comunica sau in cazul in care pare sa aiba dificultati in a intelege ceea ce ii spuneti, discutati cu medicul pediatru sau cu cel de familie, si cu siguranta va va indruma catre ceea ce este de facut.

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyrıght 2013 FUEL THEMES. All RIGHTS RESERVED.