Top 6 cele mai frumoase saline din Romania

Share Button

Majoritatea dintre noi am auzit de efectele benefice pe care le are timpul petrecut intr-o salina, fiecare cunoaste macar pe cineva care a fost la tratament intr-o statiune unde exista o salina naturala. Curele terapeutice la saline sunt recomandate atat de medicii specialisti şi de balneofizioterapeuti, fiind benefice si utile nu doar pentru cei  bolnavi, cat si pentru oamenii sanatosi.

Aerosolii sin salina avand particole foarte fine de sare au capacitatea de distruge bacteriile si virusii nocivi, elimina toxinele,  fluidizeaza mucoasele si reface elasticitatea membranelor fiind foarte utili in special cazul bolilor cailor respiratorii (boli astmatice, sinuzite, bronsitice si alergice) si chiar intareste imunitatea.

Fiind la mare adancime, temperatura din interiorul salinei este constanta, in functie de fiecare salina in parte intre 11-16 grade Celsius, avand si o umiditate mare, de peste 70%.

Poti petrece un concediu intr-o statiune in care exista si o salina, asa impusti doi iepuri dintr-o lovitura, ai parte de o vacanta frumoasa si relaxanta dar ai parte si de un tratament care iti improspatteaza sanatatea si cheful de viata.

In Romania avem in jur de 20 de saline naturale: Salina Praid, Slănic Prahova, Slănic Moldova, Ocnele Mari, Salina Turda, Târgu Ocna, Cacica, Coştiui, Cojocna, Ocna Sibiului, Ocna Şugatag, Ocna Mureş, Rona de Sus. Pentru a putea alege cea mai potrivita salina pentru tine am alcatuit o lista cu salinele naturale din Romania ce sunt amenajate pentru vizitare, tratament si petrecerea in mod placut a timpului .

1. Salina Turda

Salina Turda

Salina Turda este situata in zona  Durgău-Valea Sărată din judetul Cluj si este o salina ce a fost reamenajata in scopt turistic, eu o consider cea mai frumoasa salina naturala cu destinatie turistica, datorita amenajarii moderne demne de filme SF mari regizori au ales  sa turne aci scene pentru cateva filme de la Hollywood. Turistii aflati in Salina Turda au posibilitatea de a se relaza jucand  minigolf, bowling, tenis de masa si multe alte jocuri pe terenul de sport, pot face o plimbare cu barca pe lacul subteran cu apa salina suprasaturata, o plimbare in „roata panoramica”, de unde se pot admira stalactitele din sare. Mai poti admira Altarul ( o mica biserica cioplita in peretele de sare) si Scara Bogaților (o scară lucrată filigranat in lemn), utilajele medievale (fierăria, crivacul și moara de sare) folosite in trecut in minele de sare sunt bine conservate (unice in Europa. Se pot vedea fostele mine Iosif, Tereza si Rudolf.

Daca vii cu copiii, nu se vor plictisi pentru ca sunt amenajate locuri de joaca. O baie in strandul Durgau cu ape saline este o alta oportunitate de relaxare si tratament. Apele mineralizate clorosodice ajuta in tratamentul afectiunilor reumatice, ginecologice precum si celor circulatiei periferice slabe.

Tarife la Salina Turda:

 • adulti – 20 ron/zi
 • copii, elevi, studenti – 10 ron/zi
 • pensionari – 12 ron/zi
 • copii sub 3 ani – gratuit
Se pot face abonamente pe minim 7 zile astfel incat sa platiti mai putin.
Programul de intrare este zilnic intre orele 9 si 15

 2. Salina Slanic Prahova

 Salina Slanic Prahova

Salina Slanic din judetul Prahova cunoscuta ca fiind una dintre cele mai mari saline din toata Europa (aproximativ 80.000 metri patrati.), exploatarea sarii incepand in jurul anului 1688. Testele specifice de puritate a aerului au demonstrat ca cel mai curat aer din lume poate fi respirat in Salina Unirea din Slănic Prahova.

Mina de sare Unirea a fost amenajata cu terenuri de sport, volei, handbal, tenis şi minifotbal, locuri de joaca pentru copii si chiar pentru carting, iar cei mai statici se pot delecta cu jocuri mecanice.

Exista si un spatiu dotat cu paturi, scaune, mese, unde cei cu afecţiuni respiratorii se pot relaxa cateva ore în linişte.

Salina Slanic adaposteste un sanatoriu  cu 50 de paturi, doritorii pot sa se stea la tratament aici pentru o cura de 2 saptamani. Pe langa aceasta, aici putem profita si locuri de joaca pentru copii, sala de sport, sala de biliard si un bufet.

Serviciile oferite de Salina Slanic sunt ginecologice, electroterapie, bai cu namol cald, cu ape minerale si reci in lacul Miresei.

Preturi la Salina Slanic Prahova:

 • adulti – 18 lei/zi
 •  pensionari – 16 lei/zi
 • copii, elevi, studenti – 9 lei /zi
 • copii mai mici de 3 ani: gratuit (cu recomandare medicală)

site: Salina Slanic Prahova

3. Salina Praid

salina Praid

Praid este un orasel din judetul Harghita, unde se gaseste o salina frumoasa, considerata cea mai mare din Romania. S-au gasit caramizi cu inscrieri latine si s-a afirmat ca salina dateaza inca de pe timpul romanilor.

Zona turistica a fost amenajata la „Orizontul 50”, la o adancime de  120 m fata de la suprafata,  pe o latime de 20 m, inalțime de 14 m iar  lungimea este de ceteva sute de metri cu o temperatura medie de 16 grade celsius

In interiorul salinei a fost amenajata in 1993  o biserica. Turistii pot vizita muezul, periodic au loc expozitii de arta si chiar o galarie de vinuri (se plateste intrarea separata) cu aproximativ 300 de tipuri de vinuri, de la noi si alte tari europene.

In Salina Praid  a fost amenajat singurul parc de aventura la mare adancime din Romania, doritorii de aventura se pot catara pe stancile de sare.

Pret si program Salina Praid

 • adulti – 22 ron/zi
 • copii, elevi, studenti – 12 ron/zi
 • copii pana la 3 ani – gratuit

Intrarea are loc intre orele 8 si 15.

site: salinapraid.ro

 4. Salina Targu Ocna

salina Targu Ocna
Salina de la Targu Ocna este situata in mina Trotus, la 240 m adancime pe o suprafata de  13.000 mp. In Salina de la Targu Ocna a fost sapata in sare si amenajata  o bisericuta cu hramul “Sfanta Varvara”, elementele de arhitectura sunt sculptate in sare, iar icoanele agatate de peretii de sare.

In salina se mai gaseste si un strand cu apa sarata si o baza de turism si agrement. Un alt punct de atractie il reprezinta lacul cu apă sarata si cascada.

Pentru o mai buna relaxare turistii au amenajata  o mica baza sportiva unde pot juca minifotbal, baschet, tenis de camp, tenis de masa  iar pasionatii  se pot intalni la o partida de biliard. Copii se pot distra in locurile de joaca amenajate cu leagane, tobogane, balansoare si chiar toboganele gonflabile.

Daca aveti chef de cumparaturi aveti un un magazin de souveniruri dar si un chiosc alimentar cu o terasa unde puteti servi ceva.

Tarifele  Salina Targu Ocna

 • adulti – 18 ron/zi
 • copii 2-18 ani – 9 lei/zi

Pentru grup si abonamente exista reduceri.

site: salina.ro

5. Salina de la Ocnele Mari

salina Ocnele Mari

Localitatea Ocnele Mari este la 8 Km de Ramnicu Valcea judetul Valcea la.

Arheologii dupa ce au descoperit diferite unelte considera ca exploatarea de sare Ocnele Mari a inceput in Neolitic, continuand in Epoca Bronzului şi apoi Epoca Fierului. Aici a fost cetatea dacica Buridava.

Pentru relaxare, agrement şi tratament la Ocnele Mari exista terenuri de volei, baschet, fotbal, tenis, biliard, minicarting. Iar copiii au la dispozitie locuri de joacă dotate cu leagăne, tobogane şi balansoare

Turistii pot face cumparaturi din  magazinul de souveniruri si de la magazinul de băuturi racoritoare şi fast-food. O zona a fost amenajata pentru organizare de evenimente cu un restaurant si o crama.

In salina Ocnele Mari a fost amenajata biserica cu hramul Sfânta Varvara şi Sfântul Gheorghe

tratamen salina Ocnele Mari

Tarife Salina Ocnele Mari

 • adulti – 17 lei/zi
 • copii 3-7 ani, elevi, studenti, pensionari – 8 lei/zi
 • copii sub 3 ani – gratuit
Reduceri pentru grupuri si abonamente de o saptamana.
Programul de intrare este zilnic intre orele 10:00 – 17:00 (ultima iesire la ora 18).

6. Salina de la CacicaLacul sarat din Salina Cacica

 

Salina Cacica se afla in nordul Moldovei, la 20 km de Gura Humorului si 40 de km de Suceava, este una dintre cele mai vechi exploatari de sare recristalizata din Saramura din Europa, fiind considerata unicat deoarce a fost sapata manual, fara ajutorul utilajelor. Salina Cacica este formata din 8200 de galerii armate cu lemn, aflate intr-o stare buna dupa mai bine de 220 de ani. Temperatura fiind de 14 grade C.

La intrare esti intampinat de sculptura in sare – „Iisus rastignit”, dupa alte 200 de trepte, la 27 de metri adancime, apare bisericuta Sfanta Varbara. Alte obiective interesante sunt Lacul sarat (10×6 metri), de la 42 m adancime; prin galarii se poate ajunge la Grota Piticilor, la Sala de dans (marimea de 24x12x12 metri, iar la capete are 3 balcoane sapate in sare), o sala cu ecou (8 reveniri ale ecoului) si cristalele uriase de sare.

In vechea amenajare salina avea o sala de festivitati si un lac.  De curand sala de festivitati a fost reamenajata in teren de sport, iar lacul (adanc de 1-3 m) nu mai este functional, desi se afla la 38 m adancime. In curtea salinei este organizat un muzeu al minoritatilor din Bucovina; puteti servi si un ceai cald sau o cafea in Grota Piticilor.

sala de bal din Salina Cacica

La suprafata exista un bazin cu apa sarata in care va puteti scalda.

Tarife Salina Cacica

 • adulti – 10 lei/zi
 • copii 3-14 ani, elevi, studenti, pensionari – 5 lei/zi
 • copii sub 3 ani – gratuit

Programul la Salina este zilnic intre orele 09:00 – 17:00 , in anumite perioade programul este prelungit.

site: Salina Cacica

Atentie la contraindicatii pentru aerul din salina

Inainte de a va decide sa intrati in salina va rog sa va asigurati ca nu aveti una dintre afectiunile pentru care salinoterapia este contraindicata printre care: afecţiunile contagioase şi bolile cardiace, hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, angina pectorală.
Nu este indicata salinoterapia pacientilor cu epilepsie si cu alte afectiuni care pot duce la pierderea cunoştinţei şi în hipertiroidie. Cura la salină ar trebui facuta la recomandarea unui medic pneumolog sau de recuperare medica

 

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyrıght 2013 FUEL THEMES. All RIGHTS RESERVED.