Cateva idei privind dieta unui copil

Share Button

dietaGrijile  parintilor din punt de vedere al dietei copiilor sunt foarte numeroase, si au un oarecare impact asupra comportamentului  acestuia.

Inca de la nastere, mama este ingrijorata de alimentatia copilului ei. Chiar daca micutul este alaptat la san  sau daca este hranit  cu lapte formula , cu ajutorul  biberonului, tot exista anumite preocupari.  Hranirea copilului  nu este o procedura chiar atat de simpla, iar rolul de nutritionist al mamei, trebuie sa isi spuna cuvantul.

Daca un copil este mai macacios din fire si se dezvolta bine,  mama este cea care culege meritele si se simte mandra de ceea ce face pentru copilul ei. Din contra, cand unii copii nu mananca suficient, sau pur si simplu mamele au aceasta impresie, ele se simt vinovate de faptul ca  micutii lor au dificultati alimentare, si nu de putine ori recurg la anumite practici inadecvate, fortand pur si simplu copilul sa manace.

Copii nu seamana deloc intre ei, si inca de la nastere, au anumite nevoi alimentare si afective din partea parintilor sai. Relatia copil- parinte este  vitala pentru  dieta copilului. Discutati cu el, pe un ton calm, iar daca refuza sa manace, spuneti-i tot felul de ”minciunele” legate de mancarea pe care i-o oferiti.

Oferiti-i masa intr-un cadru familiar (in timp ce mancati si dumneavoastra), deoarece lipsa anumitor reguli si limite il pot destabiliza pe copil. Este foarte important ca cel mic sa inteleaga faptul ca trebuie sa stea in scaunelul lui la masa si ca trebuie sa manance tot ce are in farfuriuta sau castronel. Copilul trebuie sa isi dea seama ca momentul mesei  este acea perioada in care trebuie sa coopereze cu parintele si in care trebuie sa fie disciplinat.

Daca copilul reactioneaza destul de urat ( urla si arunca cu mancare pe jos)  sau pur si simplu refuza sa manace ceea ce are pus in farfurie, nu trebuie sa il lasati sa aleaga ce sa manance,  in momentul in care el incearca sa se orienteze catre altceva de pe masa.  Daca i-ati stabilit un meniu, nu va lasati induplecata de rugamintile lui, deoarece puteti fi surprinsa sa constatati ca acesta nu vrea sa manance decat ciorba sau  decat dulciuri.

dieta copiiIata cateva sfaturi utile in ceea ce priveste alimentatia copiilor:

–           Respectati cu strictete orele de masa.

–          Cand copilul  refuza sa manance ceea ce are in farfurie, nu il fortati niciodata sa manance. Incurajati-l  sa incerce, sa vada daca ii place. Mancati dumneavoastra inainte, iar daca se stramba si constati ca nu ii place, nu il fortati sa manance. Cu siguranta exista un alt fel de mancare  pe care copilul sa il accepte fara niciun fel de problema.

–          Nu eliminati un aliment doar pentru ca nu pare sa ii placa copilului vostru. Il puteti prepara in alt mod sau puteti sa incerca sa i-l oferiti din nou  dupa o anumita perioada de timp.

 

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyrıght 2013 FUEL THEMES. All RIGHTS RESERVED.