4 Mituri frecvente despre hipnoza

Share Button

Sunt persoane ce au o retinere in a apela la hipnoza datorita miturilor ce circula in legatura cu hipnoza, aceste mituri au fost create de filmele de la Hollywood in care au fost exagerate sau inventate anumite caracteristici ale hipnozei pentru a face filmele mai spectaculoase, dar si datorita spectacolelor cu hipnoza in care se creea impresia ca oamenii hipnotizati isi pierd controlul si fac tot ce le cere hipnotistul pe scena fara sa se poata opune.

 Mit 1: Hipnoza este un proces creat, nenatural, proiectat de catre hipnoterapeut.

Realitate: Hipnoza reprezinta un proces mental si fiziologic natural care are loc periodic si spontan pe tot parcursul zilei, pentru fiecare oamenii. De fapt „hipnoza este in realitate auto-hipnoza„. Adevarul este ca multi dintre noi experimentam stari de de hipnoza atunci cand visam cu ochii deschisi si nu auzim cand ne striga cineva, cand ne uitam la un film si suntem captivati astfel incat nu mai auzim ce se intampla in jur, cnad citim o carte interesanta, cand conducem masina pe pilot automat si nu ne dam seama cum si cand am ajuns intr-un anumit loc, cand meditam etc. Hipnoza facut cu ajutorul unui hipnoterapeut implica o alegere deliberata de a intra in aceasta stare de constienta aparte: are loc focalizare a atentiei  si utilizarea sugestiei in scopul vindecarii. Oamenii intra in stare de hipnoza pentru ca ei aleg sa urmeze instructiunile hipnotizatorului, oricand pot decide sa iasa din transa si sa  incheie experienta, nici un hipnotist nu poate hipnotiza pe cineva impotriva proriei vointe. Oamenii care sunt hipnotizati pentru prima data sunt adesea dezamagiti ca experienta nu a fost atat de coplesitoare cum s-ar fi asteptat. Ei se simt usor relaxati, dar raman in contact cu realitatea si isi pot controla gandurile, ceea ce ii mira pentru ca contravine imaginii pe care o aveau formata despre hipnoza.

Mit 2: Oamenii hipnotizati sunt adormiti, inconstienti sau in coma.

Realitate: Oameni care sunt in stare de hipnoza nu au adormit, nu sunt inconstienti sau in coma si nici nu plutesc undeva acolo in stratul de ozon. O persoana hipnotizata este pe deplin treaza si constienta de ceea ce se intampla in jurul sau.

 Mit 3: Hipnoza functioneaza ca un ser al adevarului/ detector de minciuni.

Realitate: Hipnoterapeutul nu va poate determina sa faceti sau sa spuneti ceva impotriva firii dumneavoastra. Nu veti spune nimic hipnoterapeutului fara sa doriti acest lucru in mod constient. Da, este posibil sa mintiti in timpul starii de hipnoza si sunteti constient de ceea ce spuneti. De fapt daca vi se sugereaza sa spuneti minciuni, ati putea fi tentat sa faceti acest lucru din cauza starii de bine in care va aflati. Starea hipnotica va permite mai usor sa va accesati „eul creator” permitandu-va sa faceti o poveste mai frumoasa si mai colorata decat atunci cand sunteti in stare de veghe.   „O persoana aflata in transa hipnotica POATE SA MINTA mai bine decat in starea obisnuita, in transa creativitatea mintii  creste si realitatea poate fi deformata, din acest motiv Hipnoza nu este acceptata ca proba in sala de judecata.” sursa hipnoza.egalati.ro

 Mit 4: Doar persoanele mai putin inteligente pot fi hipnotizate.

Realitate: Dimpotriva. Cele mai multe persoane cu IQ mai mic sunt mai greu de hipnotizat, in timp ce persoanele cu IQ mediu sau mai mare intra mai usor in transa hipnotica. Pentru a intra in starea hipnotica, o persoana trebuie sa fie capabila sa se concentreze bine, sa inteleaga bine sensul cuvintelor folosite de hipnotizator, sa poata sa-si exprime clar gandurile. De obicei, capacitatea de intelegere si focalizare a atentiei este mai dificila pentru o persoana cu capacitati mentale reduse este prea mica pentru a-i permite sa se concentreze suficient pentru a intra in starea de hipnoza.

mituri hipnoza

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyrıght 2013 FUEL THEMES. All RIGHTS RESERVED.