Probleme care pot sa apara in timpul sarcinii

Share Button

Toxemia  gravidica, apare in timpul sarcinii ( dupa saptamana 20 ) datorita unei disfuctii renale (prezenta de proteine in urina) si se manifesta prin cresterea tensiunii arteriale, dureri de cap sau ameteli. Ea poate declansa insuficienta renala sau hepatica. De fapt, toxemia de sarcina este preeclampsia, dar a fost numita asa pentru ca s-a crezut ca este provocata de o toxina.

Preeclampsia este mai des intalnita in sarcinile gemelare sau la prima sarcinasi se caracterizeaza printr-o crestere a tensiunii arteriale si printr-o crestere a nivelului de proteine din urina.

Eclampsia reprezinta practic forma finala a preeclampsiei, care apare datorita netratarii acesteia, si se manifesta  printr-o criza convulsiva, care apare in general la sfarsitul sarcinii.

probleme sarcinaCauze si factori de risc

Preeclampsia este frecvent intalnita la prima sarcina (1 din 20 sarcini). Nu se cunoaste cauza.

Simptomele acestei afectiuni sunt: hipertensiune arteriala, crestere in greutate, edeme.

Pentru inceput poate sa apara o preclampsie usoara, o tensiune arteriala mai mare de 140/90, insotita de o concentratie redusa de proteine in  urina.

La unele gravide se manifesta prin cefalee puternica, dureri deureche, o stare de somnolenta inexplicabila, tulburari de vedere si umflarea pleoapelor. Mai pot sa apara, edeme nedureroase la nivelul gleznelor si picioarelor.

Eclampsia este cea mai grava forma de preeclampsie. Dupa cum am precizat la inceput, aceasta este o criza convulsiva si apare  cu precadere in al treilea trimetru de sarcina sau dupa nastere, fiind asociata si cu hipertensiune arteriala. Poate avea consecinte dintre cele mai grave, punand in pericol atat viata mamei cat si pe cea a fatului.

Alte complicati ale preeclampsiei  sunt:

–          desprinderi de placenta,

–          insuficienta renala acuta

–          edem cerebral

–          tulburari de coagulare

–          dureri abdominale

–          afectiuni pulmonare

In cazul diagnosticarii cu foarma grava de preeclampsie se poate ajunga si la solutia de urgenta – provocarea nasterii, indiferent de cate saptamani are.  Provocarea nasterii premature vaginala sau prin cezariana este uneori luata si in cazul unei  hipertensiuni arteriale necontrolate.

Tratament

–          Monitorizarea aportului de lichide

–          Odihna la pat pana in momentul nasterii

–          Luati antihipertensive

Injectarea de magneziu intravenos ( previne aparitia convulsiilor)

 

 

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyrıght 2013 FUEL THEMES. All RIGHTS RESERVED.