Cresterea in inaltime a copiilor si adolescentilor

Share Button

Copiii sunt in crestere de la nastere pana in adolescenta. Fiecare perioada are caracteristicile sale si propriul sau ritm. Iata cateva informatii cu privire la copiii vostri care cresc.

Cresterea copiilor

Copiii cresc foarte repede la orice varsta, dar cresterea lor este influentata de diversi factori pe masura ce corpurile lor se dezvolta:

 • Sugarul: Caracterizat de o viteza de crestere rapida (+ 25 cm in primul an si mai mult de 10 cm in al doilea an de viata). Cresterea sa este influentata de bagajul sau genetic si de nutritie.
 • Copilul : Cresterea copilului este stabila si controlata de hormonul de crestere. Aceasta se desfasoara cu aproximativ 5-6 cm pe an, indiferent de sex .
 • Adolescentul : In adolescenta, cresterea este influentata de hormonii sexuali si hormonul de crestere. Fetele isi incep dezvoltarea la pubertate catre 11 ani si o finalizeaza la 18 luni de la aparitia menstruatiei in timp ce baietii incep sa se dezvolte catre 12-13 ani.

Cum sa va masurati copilului

Pentru a va masura copilului si a va asigura ca evolutia sa este adecvata pentru varsta, sexul si profilul lui individual, trebuie sa utilizati curba de crestere a OMS, care i se potriveste. De fiecare data cand masurati copilul, scrieti-i greutatea si inaltimea, si astfel ii puteti urmari dezvoltarea si daca se dezvolta conform standardelor. Puteti consulta si un grafic de crestere pentru a putea estima daca copilul dumneavoastra se incadreaza intre limitele specifice varstei.

Este important sa masurati in mod regulat un copil pentru a putea observa daca prezinta tulburari de crestere, care altfel pot trece neobservate. Daca aveti un medic de familie, acesta il va masura la vizitele regulate. Puteti sa il masurati intre aceste vizite, chiar daca nu aveti un medic care face acest lucru in mod regulat.

Vizite la medicul de familie ar trebui sa fie :

 • in primele doua saptamani dupa nastere
 • la 2 , 4, 6, 9, 12, 18 si 24 luni
 • o data pe an, de la 2 ani la pubertate.

Cresterea in inaltime a copiilor

Factori care influenteaza inaltimea unui copil

Este posibil sa credeti, in mod gresit, ca doar genetica poate influenta cresterea unui copil, dar exista o serie de alti factori care determina inaltimea pe care o va avea copilul la varsta adulta. In primul rand, toti copiii au un ritm diferit, asa ca nu este o idee buna sa va comparati copilul cu colegii lui. Iata cativa factori care au o influenta in dezvoltarea sa:

 • Genetica
 • Obiceiurile alimentare si nutritia sa
 • Obiceiurile de somn
 • Hormonii de crestere
 • Prezenta sau absenta unei boli cronice

Sunt tinerii nostri mai inalti decat cei dinainte ?

Remarcam adesea faptul ca tinerii de azi sunt mai inalti decat cei dinainte. Este impresia noastra bazata pe realitate? Se pare ca da! Este o diferenta mica, dar, in medie, tinerii de azi sunt mai inalti  decat predecesorii lor. Antropologii sustin ca aceasta teorie este in parte adevarata pentru ca avem conditii de viata si nutritionale mai bune.

Estimati-i inaltimea pe care o va avea la varsta adulta

Puteti sa estimati inaltimea pe care o va avea copilul vostru la maturitate folosind formula lui Tanner. Desigur, acest rezultat nu ofera decat un rezultat statistic potential ce tine de genetica si nu ia in calcul restul factorilor si nu este sigur ca copilul tau va avea inaltimea rezultata din calcul.

Formula lui Tanner este determinata de urmatoarea ecuatie:

Pentru baieti : Inaltimea viitoare a baiatului = (inaltimea mamei + inaltimea tatalui) / 2 + 6,5 cm

Pentru fete : Inaltimea viitoare a fetei = (inaltimea mamei + inaltimea tatalui) / 2 – 6,5 cm

Nu doar inaltimea este importanta in dezvoltarea copiilor nostri. Si greutatea sa trebuie sa ramana, de asemenea, in „standardele” pentru o crestere si o dezvoltare generala adecvata. Indicele de corpolenta, sau indicele de masa corporala, (IMC) include greutatea, inaltimea si varsta, va ajuta sa determinati daca are o greutate sanatoasa sau daca se afla intr-o zona periculoasa din care trebuie sa iasa prin revizuirea alimentatiei si a nivelul de activitate fizica.

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyrıght 2013 FUEL THEMES. All RIGHTS RESERVED.