Cerclajul este o procedura chirurgicala, relativ simpla, care se efectueaza pe colul uterin si care permite ducerea la termen a unei sarcinii care se presupune ca este cu risc. Interventia nu este dureroasa, deoarece se face sub anestezie generala sau locala ( epidurala). Cu toate acestea exista pareri pro si contra in ceea ce priveste aceasta interventie.
In ce consta cerclajul ?
Cerclajul de col uterin presupune coaserea colului uterin cu ajutorul unui fir gros, pentru a il mentine inchis pe toata perioada sarcinii. In acest fel se previne avortul spontan (de la inceputul celui de al doilea trimestru) sau alunecarea bebelusului spre exterior (nasterea prematura).
Pentru cine este rcomandat cerclajul?
Aceasta interventie este indicata pentru viitoarele mamici care sufera de incontinenta de col uterin, adica, colul uterin este prea deschis. Scopul interventiei este acela de a preveni avortul spontan sau nasterea prematura. Cerlcajul este recomandat in special femeilor cu un astfel de istoric, adica, care au avut astfel de probleme la sarcinile anterioare.
In ce consta interventia ?
Cerclajul se face la inceputul trimestrului al doilea de sarcina, prin mijloace naturale, adica prin vagin, si este practicat sub anestezie. Ginecologul introduce un fir de nailon in jurul gatului uterului, ajutandu-l sa nu se mai deschida in timpul sarcinii. In mod normal, este recomandata o supraveghere post operatorie de 24 de ore, dar de cele mai multe ori viitoarea mamica pleaca acasa in seara zilei in care a fost facuta interventia.
Trebuie avut in vedere faptul ca cerclajul nu impiedica un avort spontan sau o nastere prematura, decat daca mama are grija sa se odihneasca si sa evite o activitate fizica intensa: cerclajul in sine favorizeaza o buna dezvoltare a sarcinii, dar acest lucru nu este intotdeauna suficient pentru a scapa de probleme.
Desfacerea cerclajului se efectueaza de obicei in jurul celei de a opta luna de sarcina ( cam in saptamana 37 ) tot de catre medical ginecolog. Interventia se face de cele mai multe ori fara anestezie.
De retinut, este faptul, ca printr-un cerclaj nu se reduce neaparat riscul de avort spontan sau nastere prematura. Aceasta interventie este recomandata pentru viitoarele mamici care au antecedente, ca au suferit avorturi spontane sau nastere prematura.